Pri objednávke nad 50€ je DOPRAVA ZDARMA  

Prečo robíme stále tú istú chybu?

Chutnutie – Prečo robíme stále tú istú chybu?
Informácie ohľadne zdravia nájde dnes úplne každý, informácie o stravovaní, zdravých potravinách, vyživových doplnkoch, účinkoch bylín. Taktiež nájdete rôzne informácie o iných metódach podporujúcich zdravie ako napríklad otužovanie, využívanie reflexných bodov, nácvik správneho dýchania…. a veľmi veľa ďalšieho od výmyslu sveta. Množstvo ľudí tieto informácie však stále nevie pospájať a nevie vytvroriť akýsi komplex zdravého životného štýlu.
Jedna skupina ľudí, užíva rôzne výživové doplnky, ale nemení stravovanie, pohyb, či svoje myslenie. Druhá skupina ľudí zasa mení svoje myslenie, ale stoja týždenne v rade na svoj obľúbený BigMac (či čo to je) ponocujú a ich zdravie denne dostáva poriadne zabrať.
Tak ako vo výživových doplnkoch, tak aj v živote funguje z ďaleka zložitá, ale z blízka jednoduchá synergia.
Čo tak úplne zmeniť náš životný štýl komplexne tak, aby sa jednotlivé veci podporovali a vytvoriť lepší účinok pre nás.
S medicínskymi hubami to funguje veľmi jednoducho. Napríklad dávate si populárnu hubu Reishi a keď s ňou užívate vitamín C v akejkoľvek forme, jej využiteľnosť stúpne o 15-20%. Takto to funguje aj s rôznymi inými bylinnými extraktmi, ktoré sa navzájom podporujú. Samozrejme tieto synergie sú dlhodobo skúmané odborníkmi.
Čo tak zabrať na všetkých úrovniach životného štýlu užívať správne výživové doplnky, zmeniť stravovanie, naladiť sa na pozitívne myslenie, venovať sa viacej pohybu podľa možností a kondície, tráviť viac času v prírode, hľadať aj iné možnosti pomoci zdravia podľa svojich pocitov otužovanie, meditácia, chôdza na boso, návšteva reflexnej či inej masáže u odborníka…. Možností je fakt mnoho a ideálne je z týchto vecí vytvoriť synergiu. Len tá nám otvorí dvere k plnohodnotnému zdraviu.
Želám Vám správne rozhodnutia 🙂

Polievka s červenej šošovice na môj spôsob

Dlhšie som už nepridal žiaden recept, tak som rozmýšlaľ čo by zaujalo. Polievka je vždy veľmi vďačná, preto veľmi rád dávam možností novej chuti a netradičných kombinácií.
Budeme potrebovať:
– červenú šošovicu
– paradajkový pretlak s lúpanými kúskami paradajok, alebo čistý pretlak plus paradajky čerstvé
– čerstvé maslo, trocha mandľového mlieka
– strúhaný kokos, provensálske korenie, mletá rasca, morská soľ, čierne mleté korenie,
– petržlenovú vňaťku a malé mozzarela guličky na zdobenie
Uvaríme si červenú šošovicu ja ju dávam na pár hodin namočiť, čiže príprava je veľmi rýchla, pridám trocha strúhaného kokosu a rozmixujem ponorným mixérom do skoro krémovej konzistencie. Dám opäť variť, pridám 2-3 polievkové lyžice kvalitného paradajkového pretlaku, pridám zvyšný strúhaný kokos na kúsky nakrájam buď paradajky z konzervy, alebo uvarím paradajky stiahnem z nich kožu, nakrájam na menšie kúsky a pridám do polievky. Polievka by mala byť hustejšej konzistencie. Na záver pridávam trocha mandľového mlieka 1,5-2dcl. na celý hrniec na zjemnenie. Všetko prejde varom odstavím vychutím koreninami soľou. Pridám asi 150 g. čerstvého masla, dodá ešte väčšiu jemnosť a lahodnosť v kombinácií s mandľovým mliekom, dá polievke úplne iný charakter. Ozdobím na jemno nasekanou petržlenovou vňaťkou a malými mozzarelkami.
Dobrú chuť

Hlivové ragú s cestovinami z čiernej fazule

Hlivové ragú s cestovinami z čiernej fazule

Tento recept mi prezradila kamarátka Lucka, ktorá ho zvykne využívať s rôznymi prílohami. Ja som zaimprovizoval a skúsil som pridať hlivové ragú k alternatívnej cestovine z čiernej fazule. Chuť fantastická 🙂

Budeme potrebovať :

  • Hlivu
  • Mrkva, petržlen, kaleráb, zeler a cibuľa
  • Spagetti z čiernej fazule
  • Sladkú smotanu na varenie
  • Čerstvé maslo
  • Morskú soľ, majoránku, červenú papriku, sušenú bazalku
  • Na ozdobenie vňať zo stopkatého zeleru a syrovú roládu

 

Príprava je ako vždy veľmi jednoduchá. Príprava cestovín Vám zaberie 5 minút tak si je nechajte na koniec. Zatiaľ však nakrájajte cibuľu na drobno a orestujte na masle pridajte natrhanú hlivu a jemne orestujte. Pridáte majoránku, červenú papriku a súšenú bazalku. Zalejete vodou, nie veľa, ide aj o to akú hustú, chcete mať hlivovú zmes so zeleninou. Pridáte mrkvu na kolieska, petrežlen na kúsky, kúsky kalerábu bude stačiť asi polka, na kocky nakrájaný zeler, tiež bude stačiť polka z celého. Povaríme kým nezmäkne zelenina a zmixujeme. Pridáme smotanu na varenie a ešte všetko privedieme do varu. Dochutíme morskou, alebo himalájskou soľou. Pripravíme si špagety z čiernej fazule. A už len dozdobíme ja som použiť vňať zo stopkatého zeleru a syrovú roládu, mierne pikantnú veľmi sa mi k tomu hodila, samozrejme zdobenie nechám na Vás.

Akáciová vláknina – to najlepšie pre naše črevo

Akáciová vláknina
– uľahčuje vyprázdňovanie
– nespôsobuje nadúvanie a kŕče
– podporuje osídlenie čreva bifidobaktériami a lactobacilmi
– prispieva k udžaniu správnej hladiny cholesterolu a cukru v krvi
– vhodná aj pre vegánov a vegetariánov
Zo stromu akácie, ktorý rastie najmä v Afrike sa získava čisto mechanickým spôsobom miazga. Pri úprave tejto miazgy sa pritom nepoužívajú žiadne chemikálie. Takto vzniká čistý prírodný produkt.
Akáciová vláknina obsahuje viac ako 80% rozpustnej vlákniny.
Nesprávna výživa, veľa rafinovaných a denaturizovaných potravín, veľa cukru, zlých tukov, jedenie neskoro večer, nedotatok pohybu, sedavé zamestnanie a iné faktory moderného životného štýlu nepriaznivo ovplyvňujú tráviaci trakt. Výsledkom sú zápchy, hemeroidy, nadúvanie, bolesti brucha, alebo pocity plnosti. Akáciová vláknina je mimoriadne vhodná pri riešení týchto problémov. Vhľadom na štruktúru, oproti iným vlákninám nespôsobuje nadúvanie a kŕče. Jej výsledky sa prejavia až po pravidelnom užívaní. Po týždňovom užívaní sa prejavia výsledky v pravidelnom vyprázdňovaní.
Ďalším veľmi rozšíreným črevným ochorením je dráždivé črevo, kde sa striedajú zápchy a hnačky spravádzané bolesťami brucha nadúvaním. Príčinou tohto ochorenia je oslabená črevná mikroflóra, zápal a poškodená črevná sliznica. Akáciová vláknina dokáže pri pravidelnom užívaní znormalizovať stav medzi riedkou a tvrdou stolicou a podporuje osídlenie čreva bifidobaktériami a laktobacilmi. Zároveň pôsobí protizápalovo. Rozkladanie akáciovej vlákniny v hrubom čreve baktériami zabraňuje vzniku syndrómu deravého čreva. Tým chráni črevo, aby sa do tela nedostávali cez črevnú stenu škodlivé látky a toxíny.
Aj pre diabetických pacientov a ľudí s obezitou je akáciová vláknina prínosom. Vláknina zachováva nízku hladinu inzulínu v krvi. Tento čisto prírodný produkt neutrálnej chuti vyvoláva pocit nasýtenia a zabraňuje tak náhlym pocitom hladu. Je to veľmi vhodný prostriedok pri chudnutí, alebo zachovaní štíhlej línie. Navyše vláknina vždy naviaže aj určité množstvo cholesterolu, ktoré sa potom vylúči, tak je akáciová vláknina vhodným preventívnym prostriedkom na udržanie si spravnej hladiny cholesterolu.
Akáciovú vlákninu môžeme pridávať aj do varenia, či pečenia. Jedlo vie zahustiť a dodať mu iný rozmer z pohľadu zdravia. V našej ponuke nájdete množstvo výrobkov s akáciovou vlákninou, či už v čistej forme, forme s inými vitamínmi a minerálmi (Zdravé črievko), či vo forme zdravej kávy, ale aj v nápoji Slim Shake či novom výrobku ProBactilardii.

Vyhadzujeme koenzým Q10 pri nesprávnom užívaní do koša?

Ako nevyhadzovať 2/3 koenzýmu Q10 do koša?
Bežné kapsuly s koenzýmom Q10 majú obmedzenú vstrebateľnosť. Koenzým Q10 je takmer nerozpustný vo vode, čo výrazne znižuje vstrebávanie dosahujúc hodnoty od 5 do 30% v závislosti od prijatej potravy. Črevnou stenou dokážu prenikať len izolované molekuly koenzýmu, nie mikrokryštály. Tuk predstavuje ideálne prostredie na rozpustenie koenzýmu a vytvorenie roztoku s jednotlivými, izolovanými molekulami. V takomto prípade prebieha vstrebávanie prakticky bez obmedzení, podobne ako pri bežných tukoch.
Koenzým Q10 rozpustený v rybom oleji sa vstrebáva rovnako ako bežný tuk, za účasti tráviacich štiav, vytváraním mikročastíc lipoproteínov, ktoré sú roznášané do krvného obehu a následne do celého organizmu. Vstrebávanie účinnej látky takto nie je nijako obmedzené.
Nedostatok Q10 a oslabená funkcie srdca: Energetický deficit srdca z dôvodu nedostatku Q10 vedie k zhrubnutiu steny ľavej komory, zníženej výkonnosti srdca až k oslabeniu diastolickej funkcie, zlyhávaniu srdca. Podávanie Q10 znižuje energetický deficit, pomáha obnoviť normálnu funkciu srdca.
Antioxidačná ochrana a zdravé cievy: Q10 významne zvyšuje odolnosť cirkulujúcich LDL častíc cholesterolu pred oxidáciou a premenou na rizikové oxidované formy cholesterolu. Oxidované formy cholesterolu sa podieľajú na upchávaní ciev. Q10 chráni mitochondrie pred oxidatívnym poškodením.
Synergia omega – 3 a Q10 je rovnako obzvlášť prospešná pri žilovej trombóze, cievnej nedostatočnosti a srdcovo cievnych ochoreniach, poruchách rytmu srdca.
Veľmi zaujímavá možnosť doplniť Q10 s kvalitným rybím olejom bohatým na omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktorý nezapácha a chutí pomarančovo vďaka prídavku prírodnej silice.
Informácie prebraté od Pharm. Dr Jozef Zima

Zuzkine cviklovo-mrkvové placky

Zaujímavý a zdravý recept od kamarátky Zuzky 🙂
Potrebujeme :
cviklu
mrkvu
cibuľu
cesnak, soľ, mleté čierne korenie, majorán, mletú rascu,
vajcia
petržlenová vňať
syr na strúhanie, jemné ovsené vločky a tvaroh
Začneme s cviklou, ktorú očistíme, postrúhame, rovnako mrkvu a tvrdý syr. Pokrájame najemno cibuľu a cesnak a osolíme, okoreníme. Pridáme ostatné ingrediencie a poriadne pomiešame.
Placky sa dajú pražiť na panvičke (maslo ghee) a tiež piecť v rúre na papieri na pečenie, kde to trvá pri 180 stupňov cca 25 minút.
K plackám sa toho hodí veľa – kapusta, šalát, paradajky či uhorky, smotanový dresing s cesnakom alebo mrkvový šalát s ananásom. Fantázií sa medze nekladú.
Dobrú chuť vám prajem.
Na obrázku môže byť jedlo a interiér

Quacamole po mojom

Chutnutie – Quacamole po mojom
Rýchle chutné raňajky, či zdravý obed, ľahká večera. Tento recept môžete využiť kedykoľvek.
Budete potrebovať :
– 1ks. zrelé avokádo
– 100 g. sušené paradajky
– olivy kalamaty
– 1 ks. cibuľa
– zeler
– maslo ghee
Nakrájame si cibuľku na drobno. Ošúpeme zrelé avokádo a nakrájame dužinu avokáda na menšie kúsky pridáme k cibuli a vidličkou pretlačíme rozmiešame. Pridáme na kúsky nakrájané čierne olivy kalamata a sušené paradajky zmiešame všetko dokopy.
Zeler nakrájame na zhruba pol centimetrové plátky a opečieme ho na masle ghee z oboch stranách.
Quacamole natrieme na opečený zeler, ozdobíme sušenou paradajkou.
Dobrú chuť 🙂

Quinoto alla Mexico s hokaido tekvicou

Chutnutie: Quinoto alla Mexico s hokaido tekvicou
Netradičný jednoduchý recept, ktorý Vám určite bude chutiť.
Budeme potrebovať
– červená quinooa
– tekvica hokaido
– fazuľa
– kukurica v plechovke
– paradajkový pretlak 200 ml.
– morská soľ, chilli práškové, čierne mleté korenie, oregano, rímska rasca
– čerstvé maslo a trocha cibule
– cherry paradajky a pažítkový syr na dozdobenie
Sú dve možnosti bud použijete fazuľu, ktorú dáte namočiť na 24 hodín a budete variť, alebo použijete sterilizovanú fazuľu s konzervy.
Tekvicu hokaido nakrájame na kocky a tiež ich povaríme, nie dlho, aby sa nerozvarili. Dáme variť červenú quinou. Zatiaľ si nakrájame cibuľu na malé kúsky a opečieme ju na masle, pozor, aby sme ju neuškvarili. Pridáme uvarenú fazuľu, uvarené hokaido. Pretlak vychutíme soľou, čiernym mletým korením a trochou chilli, každý si spravte podľa chuti. Do zmesi pridáme uvarenú červenú quinou a sterilizovanú kukuricu s dochuteným pretlakom. Množstvo pretlaku závisí od množstva pokrmu, upozorňujem nemá to byť polievka, radšej menej a prípadne postupne ešte 1 lyžicu pridať. Ja som použil zhruba 150 ml. pretlaku vychuteného zhruba na 4 porcie jedla. Pomiešame nech sa všetky chute spoja a pridáme oregáno, rímsku rascu a trocha soli, pokiaľ máte radi troška pikantné môžete pridať podľa chuti aj trocha chilli. Ja sa milujem hrať s chuťou jedla.
Na záver pre jemnosť pridám ešte kúsok čerstvého masla na zjemnenie chuti.
Ozdobíme cherry paradajkou a my sme navyše použili pažítkový syr, toto jedlo si však viem predstaviť aj ako prílohu k mäsovému pokrmu. V tomto období výborné ako hlavné jedlo bez žiadneho doplnku.
Verím, že Vám bude chutiť 🙂

Exotická polievka modrá lagúna

Chutnutie: Exotická polievka modrá lagúna
Chceli by ste zažiť exotiku, ale riešite úplne iné problémy ako pobyt v Zanzibare, či na Malých Divách?
Pokiaľ niekomu sedia ľahké a možno troška netradičné recepty. Toto odporúčam vyskúšať.
Budeme potrebovať
– stopkatý zeler
– sterilizovaná kukurica a hrášok
– kokosová smotana
– morská soľ, trocha chilli korenia, čerstvé maslo, modrá spirulina na ozdobu.
Príprava je veľmi jednoduchá nakrájame si stopkatý zeler a opražíme ho na masle. Kokosovú smotanu zmiešame s vodou v pomere 1-1. Pridáme zeler a povaríme na záver pridáme sterilizovanú kukuricu a hrášok. Ja dávam viacej kukurice, polievka má nasladkú chuť a hrášok je akýsi doplnok sýtejšej zelenej farby k zeleru. Prevaríme a dochutíme soľou a pridáme trocha chilli korenia podľa chuti, neprežeňme to.
Túto exotickú polievku ozdobíme práškom z modrej spiruliny, ktorá umocní pocit dokonalosti a vizuálneho efektu.
Za krátky čas máte špecialitu 🙂
Dobrú chuť 🙂

Správne hodnoty vitamínu D

Aké sú správne hodnoty vitamínu D?
• Veľký nedostatok vitamínu D (<20 nmol / l) – symptómy a následky: svalová slabosť, bolesti svalov, poruchy vstrebávania vápnika, zmäknutnie kostí, poruchy rastu kostí, poruchy imunitného a kardiovaskulárneho systému, zvýšené riziko chronických chorôb, zvýšenie celkovej úmrtnosti.
• Nedostatok vitamínu D (20-50 nmol / l) – symptómy a následky: Zníženie hustoty kostí, poruchy funkcie svalov, nízky príjem vápnika, poruchy imunitného a kardiovaskulárneho systému, zvýšené riziko chronických ochorení, zvýšenie celkovej úmrtnosti.
• Nedostatok vitamínu D (52 až 72 nmol / l) – symptómy a následky: nízka zásoba vitamínu D v tele, znížený príjem vápnika, poruchy imunitného a kardiovaskulárneho systému, zvýšené riziko chronických ochorení, zvýšenie celkovej úmrtnosti.
• Dostatočná hladina vitamínu D / referenčné rozmedzí (75 až 250 nmol / l) – Pri tomto stave vitamínu D funguje vstrebávanie vápnika v tele.
• Optimálna hladina vitamín D (100-150 nmol / l) – príjem vápnika a neuromuskulárne funkcie prebiehajú optimálne.
• > 250 nmol / l – predávkovanie vitamínom D
V DEVID-štúdii, ktorá sa uskutočnila v Nemecku nedosahovalo 90% Nemcov ani len dostatočnú hladinu vitamínu D (75 nmol / l).
Niektoré lieky môžu narúšať metabolizmus vitamínu D v tele (napríklad, antiepileptika, blokátory žalúdočnej kyseliny, liek na pálenie záhy, kortikosteroidy alebo heparín).
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) stanovil hodnotu 2000 IU vitamínu D na deň ako celoživotné bezpečnú hornú hranicu pre dospelého človeka.
Americký Institute of Medicine túto hodnotu zvýšil pre dospelých a deti vo veku 9-18 rokov z 2.000 IU na 4.000 IU vitamínu D denne.
Americká endokrinná spoločnosť určila v roku 2011 denný limit pre dospelých dokonca 10.000 IU denne.
Normálna denná dávka vitamínu D je v závislosti od telesnej výšky a hmotnosti od 2.000 I.U do 6.000 IU vitamínu D. Tieto dávky sú bezpečné a neškodné !
70 kg osoba by mala v čase október až marec denne užívať 3.000-4.000 IE Vitamínu D.
Ľudia, ktorí trpia zápalmi ešte viac. Napr. pri endometrióze podávali ženám jednorázovo 300 000 I.U raz mesačne.
Zdroj : Andrej Medveď ABC ZDRAVIA