Pri objednávke nad 50€ je DOPRAVA ZDARMA  

Krémové rizoto s brokolicou a hubami

Pred týždňom som šiel do obchodu. Mám úplne inú stratégiu nakupovania, ako vraj majú ostatní ľudia. Dostal som sa však k regálu, ktorý bol skoro úplne prázdny. Išiel som tam, čo to môže byť, asi niečo dávajú zadarmo . Stála tam úplne sama, pozerala na mňa a kričala zober si ma, je mi tu smutno. Na otázku prečo si tam sama len pokrčila plecami. Tak som ju zobral do košíka, že jej u nás bude lepšie. Klasická ryža.

Ryžu konzumujeme príležitostne, hlavne takú obyčajnú ryžu som nejedol veruže dlho. Zvyknem však robiť sem tam toto perfektné rizoto.

Potrebujeme :
– ryža 500 g
– brokolica 1 ks.
– huby ( ja som použil mrazenú zmes) môžete použiť aj sušené.
– strúhaný syr tvrdý, ideálne ak máte parmezán
– čerstvé maslo 150 g.
– špenát
– cesnak, soľ, korenie, maslo ghi
– pre odvážnych aj fľašu vína

Dáte si variť brokolicu, ktorú si nakrájame na menšie kúsky, ak máte sušené huby pridajte ich k brokolici. Aby vznikol vývar. Ja som svoje mrazené nepridal, neskôr si ich orestujem na masle ghi. Dáme si variť ryžu tak, že pomaly pridávame vývar z brokolice. Zatiaľ si orestujeme huby. Pridávame po 5-7 minútach aj brokolicu s vývarom a stále varíme a aj miešame aby nám ryža neprihorela, keď je potrebné prilejeme opäť vývar. Pokiaľ si počas varenia popíjame biele víno, ktoré sa hodí k dobrému rizotu môžeme 1-1,5 deci ( nie litra) priliať k ryži s brokolicou. Pridáme aj orestované huby a stále miešame. Prosím dávajte pozor, ak pijete to biele víno, aby ste nevypili celú fľašu a ostalo aj k hotovému rizotu. Pridáme 50-100 g. čerstvého masla a stále miešame. Ryža nemá byť rozvarená! Na záver odstavíme a pridáme zvyšné maslo a nastrúhaný syr ( ideál parmezán). Necháme 5 minút odležať.

Zatiaľ si pripravíme špenát na panvičke, ja som mal mrazené listy. Príprava nebude dlho trvať na zaver pridáme na jemno nastrúhaný strúčik cesnaku.

Rizoto aj špenát dosolíme a prípadne použijeme Podľa chuti aj korenie.

Ja som na dozdobenie rizota použil lístok špenátu, a dozdobenie špenátu nakrájaný cesnak ako symbol zdravia.

Dobrú chuť

Môžete servírovať s kvalitným bielym vínom, ak ste ho už nevypili počas varenia