Hliva ustricová s extraktom z rakytníka
Podrobný popis
Hliva ustricová (lat. Pleurotus ostreatus) je jedlá huba, ktorá rastie v trsoch na stromoch alebo pňoch. Hliva má klobúk pripomínajúci svojim tvarom ustricu a od toho pochádza jej druhové pomenovanie. Hliva je známa aj v tradičnej čínskej medicíne (od dynyastie Sung), kde sa používa k riešeniu celej rady zdravotných ťažkostí.
Tento produkt obsahuje kombináciu dvoch typov štandardizovaných extraktov z hlivy ustricovej doplnenú o extrakt z rakytníka rešetliakového o vysokej synergii a účinnosti.
Prvý extrakt z hlivy štandardizovaný na obsah 50% polysacharidov a druhý extrakt z hlivy štandardizovaný na obsah 30% betaglukánov.
Balenie: 90 toboliek x 500 mg, čistá hmotnosť extraktu 45g 1 tobolka obsahuje Hliva ustricová extrakt 50% polysacharidov 200mg, Hliva ustricová extrakt 30% betaglukánov 130mg,
Rakytník rešetliakový extrakt 10:1 - 170 mg 100% čistý extrakt, neobsahuje plnidlá ani konzervačné látky
Používame rastlinné tobolky – vhodné pre vegetariánov a vegánov doplnok stravy
Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je jedlá huba s hladkým klobúkom sivej, sivofialovej alebo sivohnedej farby s bledými, priečne pospojovanými lupeňmi. Sfarbenie je závislé na podmienkach rastu a vlhkosti vzduchu. Hliva rastie v miernom pásme aj v subtropických lesoch po celom svete v trsoch na dreve a pňoch listnatých stromov od konca leta až do zimy, pri miernej zime často aj na jar. Hlivu ustricovú môžeme nájsť na živých alebo odumretých kmeňoch listnatých stromov, hlavne na bukoch, vŕbach, orechoch, brezách, topoľoch alebo jarabinách od októbra do decembra. Hliva ustricová ako drevokazná huba dokáže z dreva absorbovať do seba mnoho látok prospešných pre ľudský organizmus, ktoré sú potom ľudským organizmom dobre prijaté. Sušina hlivy obsahuje 50% uhlovodanov, 25% bielkovín, 6-10% minerálnych látok , 1-2% tuku. Hliva ustricová obsahuje mimo polysacharidy a betaglukány aj veľké množstvo vitamínov skupiny B, esenciálnych aminokyselín, nenasýtených mastných kyselín. Významné látky zo skupiny polysacharidov a terpenov sú polysacharid pleuran a terpen pleurotin (ktorý je antibiotickou a antitrombotickou látkou). Hliva je tiež zdrojom prírodných statínov t. j. látok znižujúcích hladinu tuku v krvi.
Hliva ustricová – pestovanie a výskum
Prvé pokusy s pestovaním hlivy ustricovej prebehli v roku 1917 v laboratórnych pomienkach (nemecký vedec R.Falck). V 60.rokoch 20. storočia výskumy a pokusy s pestovaním pokračovali v ázijských zemiach ako je Čína, Filipíny a Thajsko a tie sú v súčasnej dobe spoločne s USA najväčšími svetovými producentami hlivy ustricovej. Celosvetovo je po žampiónoch a šiitake treťou najdôležitejšou pestovanou hubou, ročne sa jej vypestuje okolo 2,5 miliónov ton.
V Československu sa v rokoch 1964-1965 pestovaním hlivy zaoberal tým Výskumného ústavu LIKO v Bratislave pod vedením RNDr. A. Ginterovej, CSc. V roku 1982 nastal v Československu velký rozmach pestovania hlivy.
Zajímavosťou je, že hliva je jednou z mála „mäsožravých“ húb. Jej mycélium dokáže otráviť a zabiť organizmy zo skupiny hlístovcov.
Hliva ustricová užívanie:
Prvý týždeň: 1 tobolka ráno cca 20 minút pred raňajkami
Od druhého týždňa: 1 tobolka ráno cca 20 minút pred raňajkami a 1 tobolka popoludní medzi jedlami.
Tobolku je najlepšie zapiť vlažnou alebo teplou tekutinou.
Kombinácia dvoch typov extraktov z hlivy ustricovej doplnená o extrakt z rakytníka rešetliakového
Hliva extrakt 50% polysacharidov 200mg
Hliva extrakt 30% betaglukánov 130mg
Rakytník extrakt 10:1 170 mg
Balenie: 90 toboliek x 500 mg t. j. 45 g
Upozornenie
Neprekračujte odporúčané denné dávkovanie.
Nie je určené pre deti do 3 rokov.
Uchovávajte mimo dosahu detí.
Neslúži ako náhrada pestrej stravy.
Skladujte v suchu pri teplote do 25 °C.
Doplnok stravy
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.