Cuketová polievka ala Richard
Keby človeka volali podľa toho čo najviac konzumuje, tak v jednom období života by ma volali cuketa 😀
Cuketu som jedol, skoro každý deň, lassagne, rizoto z cukety, zapekaná so syrom, plnená, grilovaná, prívarok proste na všetky možné spôsoby. Keď som začal byť vegetariánom, povedal som si, že budem robiť cuketový guľáš, robievala ho aj moja mama skvelá pochúťka. Raz pri varení takéhoto cuketového guľášu, som nemal čas a ponáhľaľ som sa tak som proces urýchlil a vznikla skvelá pikantná cuketová polievka. Keď nestíham guľáš z cukety, spravím polievku 🙂
Budeme potrebovať :
– 2 ks cukety
– 1 kg zemiakov
– 500 g. paradajok
– cibuľa, cesnak
– domáca pasta z chili papričiek (recept som tu už v minulosti dával)
– ghee maslo malé množstvo, soľ, korenie
Príprava cibuľu nakrájame a popražíme na ghee masle, nakrájame zemiaky a prvú várku, dáme variť do hrnca. pridáme cibuľu, soľ a korenie. Po 10-15 minútach pridáme druhú várku zemiakov.Zatiaľ si nakrájame cuketu a paradajky.
Po zhruba 5 minútach pridáme paradajky nech sa nám rozvaria. Na záver pridáme na kúsky pokrájanú cuketu. Necháme variť, nie dlho, nemáte v hrnci žiadnu divinu, mäso. Konzistenciu si sledujem aby cuketa uvoľnila chuť, ale aby nebola úplne rozvarená. Jedna časť zemiakov bude skoro rozvarená, druhá v pevnejšej konzistencií. Ja to mám rád presne takto. Veľa krát stojím nad hrncom a vyberám zemiaky, aby som vedel či je to ok 😀
Na záver pridáme domácu pastu z chilli papričiek a na mini kocky nakrájaný čerstvý cesnak. Na zdobenie môžeme použiť rôzne byliny, jarnú cibuľku, opečené kocky chleba. Ja som neozdoboval nakoľko boli 02.00 hod. nad ránom 😀
Dobrú chuť 🙂 určite ešte pridám aj môj tunning guľáš z cukety niekedy dobudúcna a ďalšie jedlá z cuketou