Podrobný popis
Vysoko purifikovaný rybí olej s pomarančovou chuťou.Vysoko čistený rybí olej obohatený liposolubilným koenzýmom Q10, pomarančová príchuť.
Vysoko čistený prírodný rybí olej obohatený koenzýmom Q10 v liposolubilnej forme = rozpustený v tukoch, prírodná pomarančová príchuť. Vysoká čistota rybieho oleja /HP-high purity/ prevyšujúca štandard Európskeho liekopisu EPh.
Obsah koenzýmu Q10: 45 mg / 2,5ml / 1 čajová lyžička
Vysoká vstrebateľnosť vďaka liposolubilnej forme.
"Nevyhadzujte 2/3 koenzýmu Q10 do koša! Prečo?
"45 mg vo forme kapslí a 45 mg liposolubilného Q10 nie je to isté"
Koenzým Q10 je takmer nerozpustný vo vode, čo výrazne obmedzje vstrebateľnosť. Bežné kapsuly s koenzýmom Q10 /ubichinón/ majú vstrebateľnosť max. 30%, aj to len vďaka prídavkom emulgátorov alebo vytváraniu nanočastíc. V praxi to znamená že minimálne 2/3 obsahu kapsúl v skutočnosti nevyužijete.
Tuk predstavuje ideálny prirodzený prenášač, sprostredkujúci vstrebávanie, prechod črevnou stenou. Týmto spôsobom sa zvyšuje vstrebateľnosť za pomoci vytvárania tukových častíc emulgovaných žlčovými kyselinami. Q10 rozpustený v tuku dosahuje prakticky neobmedzenú – 100% vstrebateľnosť, tak ako je tomu pri vstrebávaní bežného tuku.
Antioxidačná ochrana, zdravé cievy. Q10 významne zvyšuje odolnosť cirkulujúcich LDL častíc cholesterolu pred oxidáciou a premenou na rizikové oxidované formy cholesterolu. Oxidované formy cholesterolu sa podieľajú na upchávaní ciev. Q10 chráni mitochondrie pred oxidatívnym poškodením.
Nedostatok Q10 a diastolická disfunkcia srdca. Energetický deficit srdca z dôvodu nedostatku Q10 vedie k zhrubnutiu steny ľavej komory, zníženej výkonnosti srdca až k oslabeniu diastolickej funkcie, zlyhávaniu srdca. Suplementácia Q10 znižuje energetický deficit, pomáha obnoviť normálnu funkciu srdca.
Synergia Omega-3 a Q10 je obzvlášť prospešná pri žilovej trombóze, cievnej nedostatočnosti a srdcovo cievnych ochoreniach.
OMEGA-3 HP LipoMax = synergia omega-3 a vysoko vstrebateľného koenzýmu Q10.
Na presné dávkovanie je možné použiť 20ml injekčnú striekačku ktorá sa dá nasadiť na hrdlo fľaše, potom obrátiť hore dnom a natiahnúť potrebný objem. Nie je súčasťou balenia.
Dospelí: 1 čajovú lyžičku (2,5ml) denne, alebo na základe odporúčania lekára 1 polievkovú lyžicu (5ml) denne.
Užívať 1-krát denne spolu s jedlom.
Ako správne užívať omega-3 rybí olej?
Prírodný rybí olej OMEGA-3 HP natural obsahuje viac ako 30% EPA a DHA vo forme triglyceridov = prírodných tukov, ktoré sú z hľadiska stráviteľnosti najvhodnejšie.
Základnou podmienkou zabezpečujúcou optimálne vstrebanie rybieho oleja a následné metabolické využitie je dôkladná emulgácia žlčovými kyselinami.
Žlčové kyseliny umožňujú vytvárať tukové emulzie, drobné nanočastice tukov ktoré sú rozptýlené vo vodnom prostredí, ľahko prechádzajú stenou tenkého čreva a následne sa transportujú krvným obehom do pečene.
Aby sa rybí tuk ľahko strávil, je potrebné ho užívať spolu s jedlom alebo bezprostredne po jedle, kedy dochádza k zvýšenému vylučovaniu žlče a teda aj lepšej emulgácii a stráveniu oleja. Užitie rybieho oleja spolu s jedlom zároveň napomáha vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch nachádzajúcich sa v prijatej potrave (vitamíny A,D,E,K).
Ak sa rybí olej užíva nalačno, emulgácia v žalúdku prebieha v nedostatočnej miere a olej zostáva akoby plávať v žalúdku v oddelenej vrstvičke. Výsledkom je sťažené a spomalené trávenie, ktoré sa môže prejaviť ťažobou, grganím.
Užívať viac-krát denne alebo stačí 1-krát denne?
Mastné kyseliny sú metabolizované pomaly, zvýšené hladiny po konzumácii pretrvávajú niekoľko dní. Preto nemá zmysel užívať doplnky s omega-3 viac-krát denne, postačuje užiť potrebné množstvo v jednej dennej dávke. Jedinou výnimkou, kedy je vhodné zvažovať delenie do viacerých denných dávok sú ľudia s poruchami trávenia z dôvodu nedostatočnej funkcie žlčníka.
Môžem priberať z vyšších dávok rybieho oleja?
Naopak, obsah nenasýtených mastných kyselín pôsobí priaznivo na aktiváciu metabolických procesov. Omega-3 mastné kyseliny chránia beta-bunky pankreasu a tým chránia tvorbu inzulínu. Inzulín je zodpovedný za správne energetické využitie cukrov. Vďaka inzulínu sa cukor dostáva do vnútra buniek a vy nepociťujete únavu. Únava je jedným z častých dôvodov prečo siahnete po ďaľšom jedle.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Pridať komentár