Novoročná Cyperská rybacia polievka podľa Slováka
Potrebujeme:
– 2 ks. pstruha dúhového ( môže byť aj iná ryba, ale pri pstruhovi sa najlepšie oddeľuje mäso od kostí)
– stopkový zeler
– 2 ks. paradajky
– 0,5 kg mrkvy
– pšeno
– citrón, morská soľ, čierne mleté korenie, trocha čerstvého masla
Očistenú rybu celú dáme variť, zatiaľ si pokrájame mrkvu a zeler na kolieska. Mrkvu pridáme do varenia. Keď je ryba uvarená, tak ju vyberieme, a oddelíme kúsky mäsa od kostí. Zatiaľ pridáme kolieska zeleru. Kúsky ryby vrátime do hrnca. Na záver nastrúhame 2 paradajky do polievky a pridáme soľ, korenie podľa chuti plus trochu čerstvého masla. Polievku necháme 5 minút povariť a odstavíme. Zatiaľ si pripravíme pšeno zvlášť.
Podľa tradičného receptu by mala isť do priamo do polievky čerstvo vytlačená šťava z citróna, tak isto aj pšeno. Ja navrhujem podávať zvlášť podľa chuti. Polievka nám dlhšie vydrží.
Pridáme teda pšeno a citrónovú šťavu až do taniera v ktorom budeme servírovať. Ozdobíme vňaťou so stopkového zeleru a plátkom citrónu. V prípade, že máte radi pikantné, môžete pridať kayanské korenie.
Prajem Dobrú chuť a príjemný Silvester a ešte lepší Nový rok