Pri objednávke nad 50€ je DOPRAVA ZDARMA  

Črevo je v neporiadku

Nervozita, vyrážky, nadúvanie,lupiny … povedali by ste, že tieto problémy môžu súvisieť s nerovnováhou vašej črevnej flóry?
Ale čo je to črevná flóra a pokiaľ je v nerovnováhe, prejaví sa to nejakými príznakmi?
Črevná flóra je súhrn všetkých užitočných mikroorganizmov označovaných ako probiotiká, ktoré sa podieľajú nie len na rozklade živín v tele, ale zodpovedajú aj za správnou funkciu imunitného systému.
Keď poklesne počet užitočných baktérií, môže dôjsť k ich nahradeniu patogénmi a pokiaľ je narušená rovnováha črevnej flóry, objavia sa príznaky, ktoré môžu postihnúť takmer každý orgán.
Najmarkantnejšie sú tráviace problémy, ako je nadúvanie, hnačka, zápcha, zvýšená plynatosť a nepríjemný pocit v bruchu. Často sa stane, že necítite nič, ale je pre vás ťažké v noci zaspať a behom dňa sa sústrediť a naviac ste unavený, podráždený a vystresovaný. Okrem toho môžete mať aj príznaky na koži a vo vlasoch, ako sú zapálené škvrny, alergická vyrážka a môže sa opäť objaviť aj akné spolu s lupinami a matnými, lámavými vlasy.
Možno, že vám už váš lekár doporučil, aby ste po antibiotickej liečbe užívali probiotiká a obnovili si tak svoju črevnú flóru.
Keď ich nebudem užívať, môže to mať nejaké dôsledky? Alebo je všetok ten rozruch okolo probiotík iba marketingovým nástrojom?
Na začiatku sa môže zdať, že príznaky sú skôr nepríjemné než nebezpečné. Pokiaľ je však črevná flóra narušená dlhšiu dobu, môže to mať vážnejšie a dlhodobejšie dôsledky, ktoré môžu výrazne zhoršiť kvalitu života.
A to preto, že črevná flóra hraje úlohu pri regulácii imunitného systému, neutralizuje zlúčeniny spôsobujúce rakovinu a tiež znižuje hladinu cholesterolu. Jej narušená rovnováha môže zvyšovať riziko zápalových procesov, vysokého cholesterolu a rakoviny.
A okrem toho lieky, ktoré sú v týchto prípadoch predpisované, môžu ďalej oslabovať už poškodenú črevnú flóru, čo vedie k začarovanému kruhu.
Preto prestaňte váhať, a keď sa objavia prvé príznaky, začnite užívať probiotiká.

Ovocná zmrzlina s bylinným čajom Krauter tee 7×7

Osviežte sa v letných horúcich dňoch s čajom
7×7 Kräuter Tee🌱
Detoxikačný čistiaci čaj zo 49 bylín na odkyslenie. Blahodárny a zdraviu prospešný. Rozpúšťa škodliviny usadené v tele.
🌱jemne vonia a príjemne chutí
🌱pôsobí blahodárne a zdraviu prospešne
🌱zlepšuje váš zdravotný stav
🌱lahodná aróma z vybraných druhov rastlín
🌱rozprúdi tok telesných tekutín
🌱horúci i studený prináša pravý pôžitok
7×7 Kräuter Tee zmrzlina s ovocím 🍡🍨
Potrebujeme:
200 ml 7x7KräuterTee bylinného čaju vychladeného
100 g bobuľovitého ovocia, hlboko zmrazeného
100 ml kokosového mlieka
2 lyžica javorového sirupu
4 zmrzlinové formy
Príprava:
Sáčok alebo 1 ČL 7x7KräuterTee zalejte 200 ml vriacej vody, lúhujte 2-3 minúty a nechajte vychladnúť.
Pripravený čaj rozmixujte s ostatnými prísadami. Rozdeľte do formy a vložte ich do mrazničky na niekoľko hodín.

Jeden veľmi zaujímavý článok od odborníka.

Čítajte, premýšľajte ….
Vitamín C? „Ľudská hlúposť je tisíchlavý drak……!“
MUDr. Vojtech Pálházy
Výraz vitamín C som prvý raz počul od mojej starej mamy pred viac než 60 rokmi. Žila v malej dedinke a každú jeseň netrpezlivo čakala na prvý mrázik, aby mohla vyraziť do blízkeho lesa pri dedine a nazbierať šípky. Tajomstvom jej šípkového lekváru bolo, že ten prvý mrázik predpripravil šípky na surovinu na prípravu lekváru. Ale stará mama zbierala a sušila šípky už skôr, od polovice októbra, aby mohla vnúčatá hostiť pri zimných návštevách dobrým a zdravým šípkovým čajom. Lebo nič na svete neobsahuje toľko vitamínu C než domáci šípkový čaj. A kto pravidelne pije šípkový čaj, nedostane nádchu, tvrdila stará mama. Pred viac než 60 rokmi!
Minulý týždeň mi v ambulancii jedna pacientka so strachom v očiach vravela, ako ju jej ošetrujúci lekár varoval pred predávkovaním vitamínom C, lebo vraj dostane obličkové kamene! Nechcel som veriť svojim ušiam, že dnes ešte môžu kolovať aj v kruhoch odbornej verejnosti také zastrašujúce argumenty na úrovni povier, a spomenul som si na ten citát, ktorý som použil ako názov môjho príspevku. Dnes, keď je dokázané, že vitamín C má v organizme viac ako 100 dokázaných úloh (funkcií), by sme mohli o nich diskutovať dlhé hodiny. V tejto chvíli, v tejto situácii uvediem len 2 dôležité údaje.
V laboratórnych podmienkach sa opakovane potvrdilo, že keď sa z čerstvej krvi odseparujú biele krvinky, ich obsah vitamínu C je stonásobne vyšší, než v ostatných tkanivách organizmu. Zrniečkové biele krvinky (tzv. granulocyty) plnia v organizme funkciu akejsi pohraničnej stráže a okamžite zaplavia každé miesto v organizme kde sa nejaký votrelec (vírus, baktéria) snaží dostať.
A vitamín C funguje ako ochranný štít, ktorý musí byť masívny, nepriedušný. Rozhodne nestačí prijímať ho v dávke 60 mg denne. Vo väčšine prípadov nestačí ani 4000 mg! Vyskúšajte, budete vidieť. Ja som to už urobil, a odvtedy neviem, čo je to nádcha, chrípka atď.. A mýtus o obličkových kameňoch? Nesúvisí s C vitamínom, ale s horčíkom. Lepšie povedané s jeho nedostatkom. Už v roku 2010 dokázal jeden rozsiahly prieskum, že každý tretí obyvateľ Slovenska (aj Čiech) má zúfalý nedostatok horčíka. A to je ten prvok, ktorý bráni vzniku kameňov. Aj obličkových!
Takže nebojte sa konzumovať vitamín C. Hlavne teraz, v nádchovo-chrípkovo – jesennom období. Aspoň 5 – 6 000 mg denne. A k tomu horčík, minimálne 500 mg, rozdelený do dvoch dávok! Vypitie aspoň 2,5 litra tekutín je tiež základnou podmienkou.
Prajem Vám železné zdravie.
MUDr. Vojtech Pálházy
Absolvoval štúdium lekárskej fakulty pražskej Karlovej univerzity v Hradci Kráľovom, v Českej republike, smer vojenské lekárstvo. Po vzniku Slovenskej republiky sa stal riaditeľom v Univerzitnej nemocnici Ružinov a 3 roky vykonával túto funkciu. Zároveň pracoval v ambulancii Psychiatrickej kliniky UNB. Absolvoval rôzne študijné pobyty v zahraničí , v Európe aj v Spojených štátoch amerických.
Vďaka odbornej kvalifikácii – postupne získal atestáciu z interného lekárstva, zo všeobecného lekárstva a z psychiatrie. V zahraničí sa zoznámil so zásadami modernej prevencie a výchovy laickej verejnosti k zdravému spôsobu života a aktívnemu zdraviu.

Tri piliere správneho pitného režimu

I. Princíp správneho nápoja – Hlavnou látkou pre život ľudského organizmu je voda. Ostatné nápoje sú obohatené cukrom, príchuťami, konzervačnými látkami. Myslíte, že tieto látky potrebujeme ?
II. Princíp správneho času – Pocit smädu je už varovným signálom tela o tom, že má nedostatok vody. Pri správnom pitnom režime by sme nemali mať pocit smädu. V priebehu dňa je potrebné dodržať hlavne pravidelnosť a priebežne piť vodu.
Často sa stretávame s nevhodným návykom pitia veľkého množstva tekutín v priebehu jedla. Má to neblahé účinky, pretože sťažuje tráviace procesy. Správne je dobre sa napiť ráno, po prebudení, potom piť medzi hlavnými jedlami. Vzhľadom k tomu, že naše obličky v noci odpočívajú, nedoporučuje sa pitie veľkého množstva vody pred spánkom.
III. Princíp správnych dávok – Pre efektívnu hydratáciu organizmu je správne piť menší objemy vody v častejších intervaloch. Nie je je dobré vypiť veľké množstvo vody naraz, ktoré síce odstráni pocit smädu, ale nezabezpečí správnu hydratáciu. Telo si totiž nedokáže vytvoriť zásoby vody a preto voda iba pretečie našim organizmom.
Na zdravie 🥛

Význam koenzýmu Q10 v prevencii

Každý, kto je schopný zdravého „sedliackeho“ uvažovania, aspoň v základných dimenziách, vie a chápe, že bezchybné fungovania energetickej sústavy organizmu je úzko viazané so správnou činnosťou srdcovo-cievneho systému. Keď srdce nevládze, sú slabé aj svaly a nepracujú dobre ani ostatné orgány, a to z jednoduchého dôvodu. Všetky poruchy srdcovej činnosti majú, skôr alebo neskôr za následok nedostatočné zásobenie orgánov kyslíkom a živinami. Týka sa to samozrejme aj samotného srdcového svalu. V tom tkvie význam vencovitých tepien srdca.
Srdce začína pracovať už od tretieho mesiaca vnútromaternicového života plodu a pokiaľ vedci rozlúštili genetický kód človeka správne, malo by pracovať nepretržite 180 rokov! Ak sú teda splnené všetky podmienky jeho správnej činnosti.
Od chvíle keď v tzv. civilizovaných krajinách začali rapídne narastať úmrtia na infarkty, pozornosť výskumnej činnosti sa orientovala hlavne na zdravie systému vencovitých tepien srdca. Význam vitamínov (C vitamín, E vitamín), bioflavonoidov (rutín, hesperidín) a minerálnych látok (horčík, draslík, selén) je známy už skoro 100 rokov, ale „vitamín mladosti“ koenzým Q10 bol objavený až v roku 1957.
Je typické a zároveň smutné, že akademická medicína sa začala o túto látku zaujímať až od roku 1975, keď sa preukázalo, že koenzým Q10 má významný a priaznivý vplyv na pružnosť cievnej steny. Dnes už vieme, že táto látka sa nachádza v každej jedinej bunke v tele, a nachádza sa v mitochondriách. Už žiaci základnej školy sa učia na hodine biológie, že mitochondrie sú kachľami buniek. Kachle môžu pracovať hospodárne aj menej hospodárne, a práve to je hlavná funkcia koenzýmu Q10.
Ľudský organizmus od narodenia dokáže produkovať dostatočné množstvo tejto látky pre správne fungovanie, pre zdravý život každého orgánu, každej bunky v tele. Zatiaľ je ešte záhadou, prečo začína jeho produkcia v tele po 30-ke stále intenzívnejšie klesať, a u 35-ročného človeka už treba pristúpiť k trvalej suplementácii (náhrade, doplňovaniu). Tým, že srdce musí pracovať intenzívne a bez prestávky, nedostatočná hladina koenzýmu Q10 sa už veľmi skoro prejaví poruchami činnosti srdcovo-cievneho systému. A neskoršie sa ohlásia poruchy svalov a pohybového aparátu, pečene, prípadne rakovina.
Z uvedeného vyplýva, že otázka nestojí tak, či treba alebo nie pre prevenciu stále užívať koenzým Q10, ale tak, že koľko, v akej dávke? Ľudia, ktorí už majú zdravotné – srdcové, nervové, pohybové problémy, alebo rakovinu, by sa mali poradiť s lekárom, ktorý sa zaujíma a je orientovaný v problematike koenzýmu Q10! Keď ste zdraví a chcete si zdravie uchovať čo najdlhšie, tak sa držte nasledujúceho pravidla – vo veku od 35 do 50 rokov je potrebné užívať 1 mg na kg živej váhy. Nad 50 rokov už 2 mg.
Také je to jednoduché, ale úloha trvalá. Pokiaľ chcete mať zdravé srdce a žiť podstatne dlhšie a zdravšie.
MUDr. Vojtech Pálházy

VirAgo – ochranný štít

VirAgo – ochranný štít
V priebehu histórie ľudstva zavinili infekčné choroby smrť miliónov ľudí. Počas piatich najznámejších pandémií moru zomrelo viac než 90 miliónov osôb a k tomu treba pripočítať ďalšie milióny úmrtí na choleru, maláriu a v neposlednom rade na „chorobu chudobných“ – tuberkulózu. Infekčné choroby sú i dnes na čele štatistík práceneschopnosti, na prvom mieste sú ochorenia dýchacích ciest.
Vďaka väčšej hygienickej uvedomelosti ľudí a tiež vývojom farmakologického priemyslu tieto bakteriálne ochorenia ustúpili do pozadia. Napriek tomu ešte neboli úplne zlikvidované a nárastom rezistentných kmeňov na antibiotiká prídu aj nové problémy. V posledných desaťročiach nastúpili do boja proti ľudskej rase vírusy.
Vírusové ochorenia môžu byť naozaj nebezpečné. Spoločnosť CaliVita sa preto snažila zostaviť taký doplnok stravy, ktorý by podporil predovšetkým protivírusový potenciál imunitnej sústavy. Využila na to veľmi účinné byliny. Jednou z nich je mačací pazúrik (vilcacora). Vo výťažku z kôry tejto rastliny boli preukázané protinádorové, protizápalové a protivírusové účinky.
Ďalšou zložkou produktu je strom Pau D´arco z dažďových pralesov na sever od rieky Amazonky. Dorastá až do výšky 20 metrov a žije nezvyčajne dlho. V Paname mi domorodci s neuveriteľnou úctou ukazovali jeden taký krásne rozkvitnutý strom, ktorý bol vraj starý 3000 rokov! Isteže, tieto údaje treba brať s rezervou, ale dĺžka života týchto stromov, nech je to len 500 – 700 rokov, je i tak obdivuhodná! Žijú preto tak dlho, lebo šťava vnútornej vrstvy ich kôry má neuveriteľne silné, imunitu posilňujúce účinky. Spolu s mačacím pazúrikom sa antivírusový účinok tohto prášku niekoľkonásobne zvyšuje.
Treťou zložkou v tomto jedinečnom produkte je koreň severoamerickej byliny Echinacea, ktorá posilňuje imunitu a má výborné protivírusové účinky.
Štvrtá bylina pochádza z Európy. Kultúrne korene Európy sú nerozlučne spojené so starou gréckou kultúrou a mytológiou, podľa ktorej grécki bohovia žili na posvätnej hore Olympos a často pozemšťanov navštevovali, vládli im a sem-tam aj obdarovali. Medzi ich dary patril i olivovník. Listy tohto stromu obsahujú látku oleuropein, ktorá má silné protivírusové účinky.
A piata a šiesta zložka produktu VirAgo? Je to lyzín, ktorý má kľúčovú úlohu v tvorbe protilátok účinných na vírusy a zinok, ktorého dostatočná hladina je dôležitá pre plný výkon imunitnej sústavy.
Takže, ak máte problémy s herpesom (všetky formy), či s inými vírusovými infekciami, nebodaj plánujete vycestovať do Afriky, ktorá je akousi kolískou ťažko zvládnuteľných vírusov, vyzbrojte sa týmto doplnkom. Môže Vám pomôcť pri prežití.

Imunita a potraviny

Chutnutie: Imunita a potraviny
Naše telo je dokonalý obraz Boží. Znesie skutočne veľa, obrovskú záťaž fyzickú či psychickú. Nesprávne zaobchádzanie, totálne žmýkanie či experimentovanie. Organizmus má však obrovskú silu regenerácie a seba obnovy. Ako mu však pomáhame my ? Dnes by som nechcel rozprávať o výživových doplnkoch, ktoré sú v dnešnej dobe prirodzenou súčasťou života. Dnes by som chcel o postojoch k sebe z pohľadu stravovania.
Každý určite robil veci, ktoré boli pre jeho telo nevhodné a doslova mu dával jednu ranu za druhou. Každý z nás určite zažil totálnu opicu, z ktorej sa dostával aj niekoľko dní. V určitú dobu zažil totálne obžerstvo, lebo oči jedli a žalúdok je len jeden. Naše telo to vždy uhralo a často krát dokázalo na druhý deň vyvinúť extrémny fyzický výkon.
Prišla však doba, kedy slovo imunita, chorobnosť, prevencia je viac než čokoľvek. Je jedno či to je prezentované cez média ,alebo našimi blízkymi, aj keď pravda je úplne niekde inde. Skloňuje sa to všade. Čo na to my ľudia? Sú viaceré skupiny s rôznym postojom. Určitá skupina ľudí si žijú svoj život, nič nemenia, lebo aj v predchádzajúcich obdobiach robili maximum pre svoje zdravie. Druhá skupina ,ktorá sa vyľakala a začala sa zaujímať o to čo jeme, prečo môj sused užíva vitamín C a nie je mu jedno aký, začala môžno niečo meniť. Tretia skupina to má pekne v …. na lehátku a idú si svoje, čo to dá.
Na živote je veľmi pekné to, že každý má právo výberu. Môže sa rozhodnúť pre čokoľvek a skúšať to v rámci zákonov samozrejme. Má všetko vo svojich rukách.
Ktorá skupina je však najpočetnejšia ?
To neviem povedať. Viem však to, že keď som bol pred dvomi týždňami večer nakúpiť. Bol to ozaj šok. Myslel som si, že večer nekúpim nič, možno nejaké mrazené sáčky zeleniny, čerstvé maslo, možno sáčok pšena. Pri vstupe do obchodu ma zarazilo to, že nikto nebol vo veľkom oddelení so zeleninou. Bol som tam sám ,dokonca som si dal na chvíľu nižšie aj moje rúško. Mal som pocit, že nikto nie je v obchode. Nakladal som do košíka prekvapivo peknú brokolicu, červenú repu, hlávkový šalát, mrkvu, zeler, cuketu, karfiol, zelenú cibuľku reďkovku, jablká….. všetko zo sektora ovocia a zeleniny. Na všetko boli výpredajové ceny, až som tomu nerozumel, všetko vyzeralo byť ok. Zrazu sa zjavil predavač, tak som sa ho slušne spýtal: Prečo, je všetka zelenina vo výpredaji a regály sú skoro plné. On len pokrčil plecami, teraz ľudia nekupujú zeleninu, ale trvácne potraviny, nie je o ňu záujem. Pokrčil som plecia a odišiel. Keď som chcel kúpiť pohánku a pšeno, našiel som kopu ľudí, ktorí doslova brali sáčky s ryžou, cestovinami a neviem ešte aký tovar tak, že som sa nestačil diviť. Najväčšie zastúpenie ľuďmi mali ešte regály so sladkosti a regál s alkoholom.
Bolo to pre mňa najprv nepochopiteľné, potom aj úsmevné, keď som videl, pri pokladni košíky ľudí a v nich toaletné papiere, balíky ryže, cestovín, kartóny plechoviek piva, či kartón croisantov 😃 Takýto nákup nerobím, ani keď idem na viac dní na rybačku (až na ten toaleťák).
Myslím si, že veľmi veľa informácií je už všeobecne dostupných napriek tomu, si človek radšej pôjde kúpiť paralén, ako by mal niečo spraviť preto, aby bol v plnom zdravý formou prevencie.
Ľudské telo je dokonalé, ale naša snaha ho maximálne rozvrátiť je často krát silnejšia. Nášmu organizmu treba pomôcť a dodať mu to správne palivo. Vitalita môže potom naplno rozkvitať a výrazne pozitívne ovplyvňovať náš život.
Prajem krásny večer, priatelia. Prajem správne rozhodnutia vo všetkom 🙂

Klimatizácia a naše zdravie

Klimatizácia a naše zdravie
Keď je vonku príliš horúco, vďačíme klimatizačným prístrojom za príjemnú teplotu v miestnosti .Treba si však uvedomiť, že ich správne používanie je nevyhnutné, aby sa nepodieľali na zhoršení zdravotného stavu. Príliš veľký teplotný rozdiel medzi interiérom a vonkajším prostredím je pre náš organizmus nebezpečný.
Optimálny rozdiel medzi teplotou vonku a vo vnútri je 5 stupňov, maximálne 7.
Medzi ochorenia z klimatizácie patria často strata hlasu , astmatické príznaky , bolesť hlavy, opuchy slizníc nosa, slzenie a svrbenie očí, uší, ochorenia dýchacích ciest či prechladnutie, ale aj bolesti kĺbov či seknutie.
Nečakané sú aj bolesti lakťov , ramien , či kolien dôsledkom zle nastavenej a nasmerovanej klimatizácie. Pri dlhšie pôsobiacom chladení časom vznikajú vlečúce sa chronické problémy podobné reume artritíde.
Teplo spôsobí nadmerné potenie, oblečenie sa prilepí na telo, chrbát ostáva mokrý . Toto je presne stav, kedy po prúdení chladného vzduchu z klimatizácie dochádza k vzniku bolestivých stavov, ktoré bývajú spojené s obmedzením pohybu. Hlavne krčná chrbtica, kríže sú v najväčšom ohrození.
Pôsobenie chladného vzduchu z klimatizačných zariadení môže spôsobovať rýchlejšie starnutie pleti v dôsledku suchej a dehydrovanej pokožky.
AKO SPRÁVNE POUŽÍVAŤ KLIMATIZÁCIU
1.Rozdiel medzi klimatizovaným priestorom a vonkajšou teplotou by nemal prekročiť 7 stupňov.
2.Celá klimatizačná jednotka musí byť pravidelne čistená .
3. Prúdenie vzduchu z klimatizácie nastaviť tak, aby nesmerovala na osoby v miestnosti.
4. Aj klimatizovanú miestnosť j nutné vetrať.
5. Starší ľudia a deti s oslabenou imunitou by ju nemali používať vôbec.

Brokolicovo hráškové sabji s mrkvou

Chutnutie : Brokolicovo hráškové sabji s mrkvou
V minulosti ma niekto žiadal o recept s brokolicou a hráškom, niečo nie také tradičné, ale jednoduché tak som si povedal, že to zmeniť môžu výrazné koreniny.
Potrebujeme :
– 1 ks. brokolica
– 250 g. mrazeného hrášku
– 3 mrkvy
– čerstvé maslo
– smotana na varenie 2,5 dcl.
– morská soľ, kurkumu, mletú rascu, muškátový orech, sladkú papriku, troška zázvoru, chilli, aníz, sušený cesnak( môže byť aj trocha čerstvého), koriander, senovka grécka
– trocha akáciovej vlákniny
– ryža ( ja som použil parboiled s divokou ryžou a červenou ryžou)
Veľmi jednoducho nakrájame brokolicu na menšie hlávky, mrkvu na kolieska a na panvičke ich podusíme na masle pridáme koreniny červenú papriku, kurkumu a soľ. Pridáme mrazený hrášok po chvíľke. Zatiaľ si dáme variť ryžu táto kombinácie ryže sa bude variť približne 20 minút. Do zeleninovej zmesi pridáme smotanu na varenie a miešame, pridáme ešte plátok čerstvého masla ostatné koreniny ( pokiaľ by ste nemali všetky tieto koreniny pridajte tam jednoducho kari korenie). S koreninami opatrne či už pikantné koreniny, ale aj muškátový orech, aníz či koriander veľmi jemne. Necháme podusiť aby zeleninová zmes zhustla a pridáme trocha akáciovej vlákniny dobre pomiešame a po chvíli odstavíme.
Kým všetko dokončíme tak bude pomaly hotová aj ryža a môžeme servírovať, jedlo nemá byť nejak pikantné s chilli, zázvorom či cesnakom veľmi opatrne, ide skôr o arómu. Počas zimy milujem feferón, môže to byť zaujímavý tip aj pre Vás k dokonalosti tohto jedla.
Dobrú chuť 🙂

Cordyceps sinensis

Huba Cordyceps je ideálna aj na januárové a februárové užívanie. Táto špecifická huba patrí už po stáročia medzi vynikajúce prostriedky tradičnej čínskej medicíny, využívaná k liečbe množstva chorôb. Na začiatku si Číňania mysleli, že je to húsenica, čomu odpovedá aj pôvodné meno congcao tj. húsenica – letná tráva.
Bola tam natoľko vzácna a cenená, že sa užívala len v cisárskom paláci. Práve obmedzenému zberu v prírode i liečebným účinkom vďačí za veľmi vysokú cenu.
Stretávame sa s ňou v celej vysokohorskej Číne , vo výškach až 4000 m.n.m. , predovšetkým v strednej časti v provinciách Sečuan a Junan. Rozšírená je taktiež v Himalájach, hľavne v Tibete, Nepále a Bhutáne, ale i v Japonsku a v ďalších krajinách praktikujúcich tradičnú čínsku medicínu.
Z rady účinných látok obsahuje aminokyseliny, z toho 8 esenciálnych napríklad histidín, valin, fenylalanin. Nukleozidy adenosin a cedycepsin s protinádorovým a antimikrobiálnymi účinkami, peptid cordycepsin, kyselina cordycepsová (D – mannitol), ktorá zlepšuje pečeňové funkcie. Mastné kyseliny sú zastúpené kyselinou linolenovou a olejovou, ďalej obsahuje vitamín B 12, z minerálnych látok železo, vápnik, fosfor, horčík, ale aj vlákninu.
Z liečebných účinkov- Podporuje imunitu, latkovú výmenu, predovšetkým vylučovanie toxických metabolitov, má výrazne antioxidačné a tonifikačné účinky, hlavne pri stavoch slabosti a vyčerapania organizmu. Priaznivo ovplyvňuje činnosť pečene, snižuje hladinu tuku a cholesterolu v krvi, rozpúšta tromby, zlepšuje činnosť obličiek. Rozširuje cievy a zlepšuje zásobovanie srdca a pľúc krvou, optimalizuje obsah kyslíka v krvi, užívať sa môže rovnako aj pri anémií. Pôsobí proti stárnutiu, užíva sa pri zlyhaní obličiek a sexuálnych dysfunkciách. Výrazne podporuje pľúca, lieči kašeľ, dušnosť, bronchitídy a môže sa využívať aj ako antiastmatikum. Zvyšuje spermatogenézu, užíva sa pri samovoľnom výrone semena a impotencií. Má protizápalové a antimikrobiálne účinky napríklad voči Streptococcus pneumoniae, Rhizoctonia salani, Candida albicans a víru HIV. Užíva sa pri cukrovke, nakoľko zlepšuje metabolizmus glukózy. Stimuluje aktivitu bielych krviniek a zvyšuje ich hladinu, preto taktiež slúži ako významný prostriedok u nádorových ochoreniach.