Budeme potrebovať:
– 100 g. brokolice
– 100 g. karfiolu
– 100 g. mrkvy nakrájanej na kolieska
– 6 vajec
– červená paprika, himalájska soľ a trocha čierneho korenia
– trocha 100% kokosového oleja
– petržlenová vňať alebo dip z červenej papriky
Sú dve možnosti, buď využijete čerstvú zeleninu, ktorú nakrájate a povaríte ( nie úplne do mäkka tak aby bola chrumkavá), alebo použijete mrazenú zeleninu.
Na panvičku dáte trocha kokosového oleja a pridáte zeleninu,ktorá je nakrájaná na menšie kúsky a trocha ju orestujeme na malom plameni.
Zatiaľ si rozbijeme 6 vajec pridáme soľ, korenie a červenú papriku rozmiešame a zalejeme zeleninu v panvičke. Na miernom plameni dopečieme tento zeleninový koláč
Upečený koláč dozdobíme petržlenovou vňatkou, alebo dipom z červenej papriky na dochutenie.
Jednoduché a zároveň zdravé a chutné jedlo
Dobrú chuť
Recept, ktorý zvládne fakt každý. V tomto recepte mi ide o dve veci.
Prvá, prečo by mala byť príloha vždy ryža, zemiak, cestovina?
Druhá, vzdelávať deti v oblasti stravovania a prípravy jedla už od mladosti.
K tomuto receptu je ideálne dieťa, ktoré Vám pomôže. Respektíve vy budete pomáhať dieťaťu. Kto nemá ,susedia určite radi vypožičajú
Budeme potrebovať:
1 ks. cuketa
4 ks. veľký šampión
1 ks. cibuľu
100 – 150 g. nastrúhaného tvrdého syra ( ja som použil eidam)
pár kusov červenej redkovky
1 ks. červená repa
maslo ghee, morská soľ, olivový olej
Postup : Očistíme šampióny, vyrežeme hlúbik, aby nám slúžili ako miska. Nakrájame cibuľu a orestujeme na masle ghee Nakrájanú cuketu na kocky pridáme na panvičku k cibuli s maslom ghee, kde ju orestujeme a osolíme.
Naplníme šampión cuketou, posypeme navrch vrstvou nastrúhaného syra a dáme zapiecť na 10 -15 minút do rúry na 180 stupňov.
Ako prílohu nakrájame len jednoducho reďkovku a repu, surovú. Osolíme ju a pokvapkáme pár kvapkami olivového oleja.
Chuť vynikajúca, recept zvládnu za pomoci dospelého človeka pripraviť aj deti. Zažijú zábavu, pochopia, že ako príloha im stačí dostupná zelenina.
Ten pocit, že niečo pripravia a bude to chutné a zdravé – Na nezaplatenie
Aj servírovanie prosím nechajte na deti
Jedlo môže byť našim všeliekom, ale zároveň aj jedom pre naše dokonalé telo. Množstvo ľudí si stále neuvedomuje dôležitosť pri výbere potravín, množstvo skonzumovanej potravy, či zloženie jednotlivých výrobkov. Stále panuje predstava, kde si určitá skupina ľudí myslí, že časť ľudí má príliš vysoké nároky na potraviny a reaguje veľmi prehnane na zloženie obyčajných potravín.
Bohužiaľ podľa mojich znalostí je stále veľmi veľkej populácií obyvateľstva jedno čo konzumuje. Dávajú prednosť radšej cene, pohodlnosti, či možno nie až tak pravdivým informáciám, ktoré často krát hlásajú nezmysly len za účelom predaja svojho tovaru.
Ak nechápete čo tým mám na mysli stačí počuť slogan v rádiu, televízií od rôznych obchodných reťazcov, kde propagujú zdravé piškóty, či celozrnné pečivo dopekané v predajniach s veľmi pestrým zložením. Drvivá väčšina obyvateľov je samozrejme presvedčená, že je to zdravé, prospešné a výživné. Avšak zdravotných problémov pribúda.
Čo s tým robiť? Myslím, že jediná cesta je samovzdelávanie a počúvanie vlastného tela. Nie signálov, ktoré pýtajú čokoládu či buchty na pare, ale tých pravých signálov, ktoré menia náš vzťah k sebe samému.
Verím, že v budúcnosti už nebude toľko laických názorov, ktoré sa stratili v kolónke zdravia. Príde osveta, ktorá bude akceptovateľná a prijímaná a odporúčaná aj lekármi rôznych oborov,ktorí by ju zaradili do svojej liečebnej praxe a využívali ju tak intenzívne, ako napríklad medikamentóznu liečbu.
Aby sa nestávalo to, že mamička v obchode presviedčala svojej dieťa, že ľadový zelený čaj so žiadnym obsahom zeleného čaju a sladidlom aspartam je vhodný pitný režim. Aby si ľudia prestali myslieť, keď má nápis na obale detská šunka, že neobsahuje nič zlé (hoci je plná difosforečnanov a inej chémie).
Verím aj v to, že ľudia opäť začnú počúvať svoje telo a prirodzené vnímanie signálov svojho Ja. Bude absolútne prirodzené, keď niekto oželie večeru, alebo aj celý deň bez jedla a bude sa snažiť si vylepšiť zdravie aj krátkym, či možno dlhším pôstom. Tak isto, že človek nebude spoločnosťou odsudzovaný a považovaný za blázna ak sa určitým potravinám vyhýba, prípadne sa rozhodol, že ich nebude vôbec konzumovať.
Viem, že všetko je veľmi blízko a osveta, ktorá tu už je osloví ešte väčšiu skupinu ľudí bude nápomocná celému kolektívnemu vedomiu.
Stravujte a starajte sa o svoje telo tak, aby sa Vám páčilo a boli ste s ním maximálne spokojný. Aj tie najdokonalejšie stroje potrebujú tú najlepšiu údržbu.
Keď je krásne počasie bola by veľká škoda, celý deň tráviť v kuchyni, preto je ideálne ísť niekde von a pokiaľ človek chce absolvovať obed doma spraviť niečo rýchle, chutné a zdravé.
Budeme potrebovať :
hlávku karfiolu
jednu väčšiu cibuľu
4 ks. zemiakov
2 ks. väčších batátov
6 ks. vajíčok
trocha domácej klobásky (my sme ju dali len na 1/3)
tvrdý syr ( ja som použil eidam) cca 300 gramov
maslo ghee, morskú soľ, korenie, trocha mletej červenej papriky
Všetko si nakrájame, zemiaky aj batáty na plátky, karfiol na menšie kúsky, cibuľu na polmesiačiky, syr nastrúhame. Nakrájame si aj pár koliesok kvalitnej klobásky ( my sme ju dali do synovej časti). Vajíčka rozbijeme a vyšľaháme ručne. Všetko ochutíme soľou a korením.
Vymastíme nádobu maslom ghee a ukladáme postupne na spodok dáme vrstvu batátov, následne karfiol, potom mesiačiky cibule. Môžete potom pridať aj klobásku. To isté spravíme druhú vrstvu ale so zemiakmi a opäť to isté. Poslednú vrstvu dáme batátov, pridáme pár plátkov masla ghee , zalejeme vajíčkami a posypeme nastrúhaným syrom. Posypeme trochou mletej červenej papriky. Dáme zapiecť do rúry na 20 minút 180 stupňov.
Batáty spravia toto jedno vynimočným tak isto aj chuť karfiolu. Príprava je veľmi rýchla za 30 minút máte hotovo aj s krájaním
My sme si pripravili k tomu šalát z červenej repy s chrenom.
Dobrú chuť:-)
Pred týždňom som šiel do obchodu. Mám úplne inú stratégiu nakupovania, ako vraj majú ostatní ľudia. Dostal som sa však k regálu, ktorý bol skoro úplne prázdny. Išiel som tam, čo to môže byť, asi niečo dávajú zadarmo . Stála tam úplne sama, pozerala na mňa a kričala zober si ma, je mi tu smutno. Na otázku prečo si tam sama len pokrčila plecami. Tak som ju zobral do košíka, že jej u nás bude lepšie. Klasická ryža.
Ryžu konzumujeme príležitostne, hlavne takú obyčajnú ryžu som nejedol veruže dlho. Zvyknem však robiť sem tam toto perfektné rizoto.
Potrebujeme :
– ryža 500 g
– brokolica 1 ks.
– huby ( ja som použil mrazenú zmes) môžete použiť aj sušené.
– strúhaný syr tvrdý, ideálne ak máte parmezán
– čerstvé maslo 150 g.
– špenát
– cesnak, soľ, korenie, maslo ghi
– pre odvážnych aj fľašu vína
Dáte si variť brokolicu, ktorú si nakrájame na menšie kúsky, ak máte sušené huby pridajte ich k brokolici. Aby vznikol vývar. Ja som svoje mrazené nepridal, neskôr si ich orestujem na masle ghi. Dáme si variť ryžu tak, že pomaly pridávame vývar z brokolice. Zatiaľ si orestujeme huby. Pridávame po 5-7 minútach aj brokolicu s vývarom a stále varíme a aj miešame aby nám ryža neprihorela, keď je potrebné prilejeme opäť vývar. Pokiaľ si počas varenia popíjame biele víno, ktoré sa hodí k dobrému rizotu môžeme 1-1,5 deci ( nie litra) priliať k ryži s brokolicou. Pridáme aj orestované huby a stále miešame. Prosím dávajte pozor, ak pijete to biele víno, aby ste nevypili celú fľašu a ostalo aj k hotovému rizotu. Pridáme 50-100 g. čerstvého masla a stále miešame. Ryža nemá byť rozvarená! Na záver odstavíme a pridáme zvyšné maslo a nastrúhaný syr ( ideál parmezán). Necháme 5 minút odležať.
Zatiaľ si pripravíme špenát na panvičke, ja som mal mrazené listy. Príprava nebude dlho trvať na zaver pridáme na jemno nastrúhaný strúčik cesnaku.
Rizoto aj špenát dosolíme a prípadne použijeme Podľa chuti aj korenie.
Ja som na dozdobenie rizota použil lístok špenátu, a dozdobenie špenátu nakrájaný cesnak ako symbol zdravia.
Dobrú chuť
Môžete servírovať s kvalitným bielym vínom, ak ste ho už nevypili počas varenia