Pri objednávke nad 50€ je DOPRAVA ZDARMA  

Cuketové prekvapenie

Chutnutie: Po dlhšom čase ste mi mnohí napísali, prečo nepridávam recepty 😃
Práce bolo viac než dosť a času na tvorbu nových receptov nebolo. Ale ako sa vraví po búrke vždy príde slnko, tak aj ja som si opäť vymyslel rýchli nenáročný recept 🙂
Cuketové prekvapenie sa nazýva preto, lebo si niekto ani nemusí všimnúť, že toto zaujímavé jedlo obsahuje cuketu 😃
Budeme potrebovať : 1 ks. cuketu
250 g. listového špenátu (mrazený,
čerstvý)
100-150 g. kešu orieškov nesolených
150 g. ovčej bryndze
100 g. tvarohu
soľ, čierne korenie, mletá červená
paprika, trocha oleja ja som použil
kvalitný slnečnicový olej, pažítka na
zdobenie
Postup na panvičku dáme špenát, pridáme za hrsť kešu orechov, soľ, korenie a necháme jemne podusiť. Zatiaľ si nakrájame 3-4 pláty z cukety. Keď je v priebehu 10 min. špenát hotový, necháme ho pod pokrievkou. Zatiaľ si zmiešame bryndzu, tvaroh, soľ, korenie a červenú papriku. Vymixujeme na zmes, aby neboli hrudky.
Na plech pridáme malé množstvo oleja, uložíme pláty cukiet a pokryjeme ju zmesou špenátu a kešu orieškov. Na vrch rozotrieme zmes bryndze s tvarohom. Pridáme pár kešu orieškov na vrch na ozdobenie a dáme zapiecť na 10 min. do rúry.
Hotové jedlo som ozdobil pažítkou z balkónu.
Myslím, že toto jedlo je sýte, ale zároveň veľmi ľahké. Vhodné napríklad aj na letné obedy, či večere. Teším sa nabudúce.
Dobrú chuť 🙂

Polievka z mungo fazule na spôsob kari

Chutnutie : Polievka z mungo fazule s brokolicou na spôsob kari.
Polievky, liečia dušu aj žalúdok. Vravievali babky na dedinách. U nás sú polievky veľmi obľúbené a snažíme sa využívať aj nie až tak tradičné kombinácie.
Potrebujeme:
1 ks. brokolicu
350 g. fazule mungo
2 deci mlieka, môžete použiť aj rastlinné ja som použil mandľové
klasické maslo 50 g.
himalájska soľ, mleté čierne korenie, kari korenie
Večer pred varením si namočíme mungo do vody, ja som močil 12 hodín, ale myslím si, že keby ste močili len 4 hodky nič by sa nestalo. Varíme v hrnci 20 minút a následne pridáme brokolicu nakrájanú na menšie kúsky pridáme soľ a korenie. Necháme variť. Keď je uvarená mungo fazuľka, pridáme mlieko, nechám na Vás aké ja som pridal rastlinné a miešame. Pridáme kari korenie. Polievka prejde varom a odstavíme ju necháme pár minút. Na záver pridáme maslo a miešame.
Dobrú chuť 🙂

Neskutočná sila výrobku Proselect

Podporuje imunitný systém a má antioxidačné účinky.
Výživový doplnok ProSelect je charakteristický tým, že obsahuje veľké množstvo polyfenolov, oxindolové alkaloidy, tanín, steroly a acetogeníny. ProSelect podporuje redukciu množstva voľných radikálov v krvi tým, že zvyšuje antioxidačné schopnosti. Viaže na seba toxíny a napomáha v udržaní zdravej pečene.
Výživový doplnok ProSelect obsahuje patentovanú receptúru ProSelect, teda výber z bohatstva prírodných surovín s vysokou koncentráciou antioxidantov, ktoré povzbudzujú imunitný systém a zároveň podporujú nervový systém.
Extrakt z vilcacory – mačací pazúr výrazne podporuje imunitný systém organizmu a obnovuje vitálne sily. Okrem toho podporuje metabolizmus a dodáva každodennú dávku energie. Rakúsky výskumník Klaus Keplinger sa naučil používať Vilcacoru v kmeni Ashanikov. Jeho výskum potvrdil, že alkaloidy majú výrazne zosilňujúci účinok na fagocytózu (schopnosť bielych krviniek pohltiť a stráviť škodlivé mikroorganizmy, cudzorodé látky a zvyšky. Uvádza tiež, že alkaloidy môžu zvýšiť funkciu imunity až o 50 percent už pri malých dávkach. Ďalšími výskumami sa ukázalo, že Vilcacora dokáže zvýšiť produkciu leukocytov a konkrétne T4 lymfocytov a tým sa blokuje množstvo vírusových ochorení.
Extrakt z plodov gravioly podporuje imunitný systém a dodáva energiu na optimálnu, každodennú činnosť organizmu. Má výrazne antibakteriálne vlastnosti a jej výskumom na vplyv v ľudskom tele sa zaoberajú viaceré štúdie. V ľudovom liečiteľstve sa využívala u domorodcov proti bolestiam, ale aj zápalom. Taktiež sa podľa štúdie na myšiach prišlo na to, že môže byť veľmi vhodná pre cukrovkárov. Zistilo sa , že sa výrazne znížil cukor u hlodavcov, ktorí mali cukrovku. Pomáha taktiež pri udržiavaní zdravej sliznice žalúdka a hlienovitého obalu – mucínu. Štúdia ukázala anti – vredové účinky.
ProSelect ( patentovaná receptúra antioxidačných látok získaných zo zmesi suchého extraktu ovocia a zeleniny v rozličných proporciách) vďaka najlepším vybraným surovinám a patentovanej receptúre je bohatým zdrojom antioxidantov a výživných substancií, ktoré podporujú imunitný systém. Prípravok ProSelect napomáha v odstraňovaní voľných radikálov a toxínov z organizmu, očisťuje krv a obnovuje vitálne sily.
Extrakt leskokôrky – Reishi – pomáha v stave fyzickej a psychickej únavy, zmierňuje dôsledky stresu a má výrazný vplyv na celkový pocitový stav. Je to výnimočne účinný antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály a spomaľuje proces starnutia. Na východe, kde ju odpradávna užívali cisári a významní ľudia ju nazývali Ling Zhi. Podľa čínskej tradičnej medicíny upokojuje ducha, transformuje hlieny a zastavuje kašeľ, utišuje dušnosť, posilňuje esenciu obličiek, dopĺňa Qi. Huba vie výrazne aktivovať imunitné reakcie, vďaka obsahu beta glukánov, polysacharidov. Veľmi kladný vplyv na celkový srdcovo- cievny – obehový systém, taktiež priaznivý účinok na zníženie cholesterolu prírodnou cestou. Najnovšie výskumy dokazujú, že je skutočne účinný pri onkologických ochoreniach vďaka svojím protinádorovým účinkom, taktiež znižuje negatívne účinky chemoterapie a ožarovania.
Extrakt z húževnatca jedlého – Shitake – podporuje imunitný systém, trávenie a prispieva k správnej činnosti tráviaceho systému. Je to výnimočne účinný antioxidant, výrazne regeneruje sliznice, spomaľuje proces starnutia pokožky. Významný čínsky lekár Wu Shui, žijúci v období dynastie Ming o nej povedal, že je schopná uchovávať zdravie a životnú silu. Pre svoje mimoriadne liečivé účinky je taktiež nazývaná elixírom života. S pohľadu čínskej tradičnej medicíny posilňuje slezinu a žalúdok, rozpúšťa hlieny a zvlhčuje sucho. Má výrazne antibakteriálne zvlášť voči Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis a Escherichia coli. Extrakt z huby pomáha pri žalúdočných vredoch, cukrovke, problémoch so žlčníkom či chudokrvnosti. Novodobé výskumy ukazujú, že aktívne látky z huby zamedzujú deštrukčnej činnosti víru HIV na bunku, čiže by bola veľmi vhodná u pacientov na AIDS. Pri rakovine je zase skúmaný polysacharid lentinan ,ktorý sa nachádza v shitake a má protinádorové účinky. Shitake sa môže využívať tak isto pri chrípkových stavoch, stavoch prechladnutia a všetkých ochoreniach horných dýchacích ciest. Užívanie počas chemoterapie, alebo rádioterapie znižuje výrazne toxické účinky na zdravé časti tela.
Extrakt z jadierok marhule so štandardizovaným obsahom vitamínu B17, teda amygdalínu, výrazne posilňuje imunitný systém a pomáha vo vytváraní prirodzenej obranyschopnosti organizmu. Molekula B 17 je tvorená 2 molekulami glukózy, 1 molekula je tvorená kyanidu a jedna benzaldehydu. Molekuly kyanidu a benzaldehydu pôsobia oba ako nebezpečný jed, no v kombinácia vo vitamíne B 17 pôsobia synergicky. Škodlivé bunky sa primárne živia glukózou. Obsahujú enzým beta-glukozidázu, ktorý tak uvoľní z amygdalínu glukózu, ale zároveň aj molekuly kyanidu a benzaldehydu. To účinne usmrtí škodlivú bunku. Zdravé bunky enzým beta-glukozidázu neobsahujú (prípadne len veľmi malé množstva), no naopak obsahujú enzým rhodenázu, ktorý vitamín ďalej využije.
Patentovaná receptúra ProSelect obsahuje dôkladne vyberané suroviny, ktoré jej zaisťujú výnimočnú účinnosť. Bohaté biologické spektrum aktívnych a v plnej miere adaptogénnych látok, ktoré sa nachádzajú v ProSelect, výrazne stimuluje imunitný systém spúšťa regeneračné mechanizmy organizmu na bunkovej úrovni – vytvárajúc antimutagénnu bariéru.
Dr. Piotr Kardasz – predseda vedeckej rady DuoLife, ekológ
zaoberajúci sa účinkami prírodných látok na ľudské telo.
Aktuálne je čoraz viac osôb ohrozených onkologickými chorobami. Z údajou WHO vyplýva, že sa bude tento problém v priebehu najbližších rokov ešte viac prehlbovať. Riešenie nám poskytuje príroda, ktorej múdrosť bola využitá vo výživovom doplnku Pro Select, preto ho odporúčam svojim pacientom.
Prof. PharmDr. MUDr. Wiktor Stelmach – člen vedeckej rady DuoLife, lekár a vedec

Niečo o vitamíne D

Koľko toho D vitamínu teda brať?
Pred rokom na jeseň som počúval, ešte v období októbra, časté vyhlášky, aký je vitamín D biznis a úplne postačí sa trocha poslniť počas leta.
Bohužiaľ viaceré štúdie neustále poukazujú na to, že až 80% populácie je s vitamínom D v nedostatku. Odkedy sa viackrát v médiách objavilo, že môže vitamín D3 pomáhať aj proti jednému nemenovanému ochoreniu, záujem ľudí o tento slnečný vitamín výrazne stúpol. Bohužiaľ nie všade sa píše aj koľko človek potrebuje tohto účinného vitamínu. Množstvo ľudí dokonca nevie, že sa dá hladina vitamínu D3 aj zmerať, bohužiaľ v našej krajine je to považované za nadštandardné a pokiaľ nemáte k tomu súvisiacu diagnózu, musíte si takéto vyšetrenie zaplatiť. Toto vyšetrenie nie je až tak drahé, ale množstvo ľudí nechápe jeho význam a podstatu ,nakoľko im ho neodporučí lekár. V mesiaci január je vitamín D3 zo slnka už nenávratne preč a pokiaľ nechodíte do slnečných krajín počas zimy a nedopĺňate ho, jeho stav je určite podhraničný. Paradoxom je to, že všetci klienti, ktorí si dali zistiť hladinu vitamínu D3 ju mali medzi 15-30. Podľa zahraničných, ale aj slovenských informácia by hladina mala byť minimálne 40. V niektorých štúdiách sa rozpráva o hodnotách okolo 80. Paradoxne ľudia čo mi rozprávali o svojich výsledkoch boli strednej generácie, ktorí počas leta absolvovali pobyt pri mori, alebo trávili letné dni von na slnku.
Áno niektorí si mysleli, že pobyt po 18.00 v lete im ho zaručí, bohužiaľ slnečné lúče v našich končinách nie sú také silné . Tak isto môžeme diskutovať o používaní ochranných faktorov, či teda telo vie využiť tento slnečný zázrak. Veľmi populárna je aj veta, kedy lyžiari tvrdia, ako prijímajú déčko pri lyžovačke. Neviem ako ostatní, ale ja nelyžujem v tielku a boxerkách. Pokiaľ chcete prijať slnečný vitamín D potrebujete mať odhalenej cca 50-60 % pokožky. Experti zase skúmajú súvislosti medzi hladinou horčíka a vstrebateľnosťou vitamínu D3. Toto môže byť tiež zaujímavý faktor, nakoľko horčík je u mnohých ľudí v nedostatku, prípadne ho dopĺňajú cez veľmi zle vstrebateľné formy (oxid horečnatý).
Celé hodiny by sme mohli diskutovať ohľadne dôležitosti a zdravotných využitiach pri vitamíne D3. Tak isto by sme mohli polemizovať aké dávkovanie je vhodné či je dostatočných 2000 I.U. Prípadne či nie je prehnaná dávka 10 000 I.U. Každopádne sa vždy poraďte s niekým čo sa tomu troška rozumie. Mne písala pred týždňom bývalá klientka so Zvolena, ktorej som pred rokmi pomáhal s bolesťami krčnej chrbtice a podporou imunitného systému. Pýtala sa na môj názor na vitamín D3, na dávkovanie a všetky otázky s tým súvisiace. Uviedla, že na doporučenie lekára užíva vitamín D3 nakoľko má aj osteoporózu. Keď som sa jej pýtal, aké dávky užíva, nevedela mi povedať. Myslela si jednoducho, že každá kapsulka vitamínu D3 má rovnaké množstvo účinnej látky. Poprosil som aby mi odfotila príbalový leták a prišiel som na to, že užíva vitamín D3 s obsahom 400 I.U. Užívala jednu kapsulu denne, vitamín D3 začal užívať koncom decembra, počas roka nebola nikde pri mori, výrazne sa neslnila ani počas leta. Na slniečku sa vyhrieva vraj skôr počas jesenných a zimných slnečných dní.
Bol by som veľmi zvedavý akú hladinu vitamínu D má. Odporučil som jej nech si dá spraviť vyšetrenie a nech zvýši dávkovanie aspoň trojnásobne. Celé na tom všetko je paradoxne to, že sa bojí aktuálnej situácie, nakoľko je už v hraničnom dôchodkovom veku. Verím, že príjme aj moje odporúčania a bude si zaujímať aj o potvrdzujúce informácie. Všetci máme svoje zdravie vo svojich rukách. Verím, že tento článok bol pre Vás zaujímavý a správne naložíte so získanými informáciami.
PS: Nezabúdajte, že vitamíny A,D,E, K sú rozpustné v tukoch, takže pokiaľ Váš vitamín nie je v oleji, je nutné ho konzumovať s jedlom

Zapekaný karfiol podľa Zuzky

Chutnutie: Zapekaný karfiol podľa Zuzky
Naša kamarátka Zuzka Vám prináša, jej ďalší skvelý a zdravý recept.
Budeme potrebovať:
– karfiol,
– zemiaky v jej prípade použila biele batáty
– tvrdý syr na strúhanie,
– 4 vajcia
– slahačková smotana
– soľ, čierne mleté korenie, oregano, sušený zázvor, cesnak
– sterilizovaná kukurica
Dva väčšie zemiaky (použila som biele batáty) očistíme, pokrájame a uvaríme domäkka. Karfiol si očistíme a uvaríme v slanej vode cca 10 minút a scedíme, pokrájame na malé kúsky. V miske si rozmiešame sladkú smotanu s vajcami a nastrúhaným syrom, pridáme soľ, oregano, zázvor, čierne korenie a cesnak. Pripravíme si panvicu na zapekanie, ktorú vymastíme, aby sa jedlo neprilepilo. Zmiešame zemiaky s karfiolom a pridáme kukuricu, zalejeme smotanovým mixom a navrch postrúhame syr, ja som syr najemno nastrúhala aj do smotany. Pečieme na 200 stupňov cca 20 minút.
Ozdobiť môžete podľa svojej inšpirácie, výbornou voľbou môžu byť cherry paradajky.
Dobrú chuť.

Novoročná Cyperská rybacia polievka podľa Slováka

Potrebujeme:
– 2 ks. pstruha dúhového ( môže byť aj iná ryba, ale pri pstruhovi sa najlepšie oddeľuje mäso od kostí)
– stopkový zeler
– 2 ks. paradajky
– 0,5 kg mrkvy
– pšeno
– citrón, morská soľ, čierne mleté korenie, trocha čerstvého masla
Očistenú rybu celú dáme variť, zatiaľ si pokrájame mrkvu a zeler na kolieska. Mrkvu pridáme do varenia. Keď je ryba uvarená, tak ju vyberieme, a oddelíme kúsky mäsa od kostí. Zatiaľ pridáme kolieska zeleru. Kúsky ryby vrátime do hrnca. Na záver nastrúhame 2 paradajky do polievky a pridáme soľ, korenie podľa chuti plus trochu čerstvého masla. Polievku necháme 5 minút povariť a odstavíme. Zatiaľ si pripravíme pšeno zvlášť.
Podľa tradičného receptu by mala isť do priamo do polievky čerstvo vytlačená šťava z citróna, tak isto aj pšeno. Ja navrhujem podávať zvlášť podľa chuti. Polievka nám dlhšie vydrží.
Pridáme teda pšeno a citrónovú šťavu až do taniera v ktorom budeme servírovať. Ozdobíme vňaťou so stopkového zeleru a plátkom citrónu. V prípade, že máte radi pikantné, môžete pridať kayanské korenie.
Prajem Dobrú chuť a príjemný Silvester a ešte lepší Nový rok

Ugrofínsky zubáč

Posledný rybací recept pred Vianocami. Netradičný recept zubáča, ktorý sa používa dosť často u našich južných susedov. Zubáč je naša typická dravá ryba, ktorá je veľmi chutná a vyhľadávaná.
Budeme potrebovať:
– 3- 4 Filety zubáča
– Menšiu cuketu
– 100-200 g. hrášku (konzerva, mrazený… čerstvý asi nezoženiete ak nemáte kamaráta Cooperfielda)
– quinoa
– kyslá smotana 350 ml.
– cibuľa, feferón
– maslo ghee, morská soľ, mleté čierne korenie, štipľavú papriku
na šalát – cvikla, chren, lyžička kyslej smotany
Cibuľku si nakrájame na malé kúsky a do zlatista opražíme na masle ghee, pridáme na kocky nakrájanú cuketu. Zatiaľ si pripravíme filet zubáča, ktorý osolíme a okoreníme. Opečieme tiež na masle ghee. Filet opečieme tak ,aby koža bola chrumkavá, ale aby sa nám nerozpadol. K cukete pridáme hrášok a následne aj kyslú smotanu premiešame. Pridáme podľa chuti soľ a trocha štipľavej papriky. Túto zmes pridáme k zubáčovi, aby sa chute spojili.
Zatiaľ si pripravíme prílohu quinou, ktorú povaríme vo vode.
Ja som mal pripravenú varenú cviklu, pokiaľ nie dajte ju variť na začiatok varenia. Jednoducho nastrúhame a pridáme čerstvý nastrúhaný chren a lyžicu kyslej smotany. Všetko dokopy premiešame a pridáme trocha soli.
Servírujeme ,ozdobíme nakrájaným feferónom. Prajem príjemný zážitok z tohto netradičného jedla.

Losos alla slovenská špajza

Prinášame Vám ďalší sľubovaný rybací recept, ktorý bude z asi najviac používanej ryby momentálne v domácnostiach. Avšak my sme si k nemu vybrali veľmi netypickú prílohu. V rámci kúpi lososa, odporúčam kupovať ryby lovené, nie chované formou veľko-klietkového morského chovu. Taktiež však odporúčam, mimo lososa a rybieho filé z treskovitých rýb aj iné alternatívy rýb hlavne domáceho chovu.
Budeme potrebovať:
– Filet lososa
– Tvaroh 250g.
– Baby mrkva 250 g.
– Medvedí cesnak ( čerstvý, namrazený, alebo môžete použiť aj pesto z neho)
– Maslo ghee, čierne mleté korenie, morská soľ
Na masle ghee si pripravíme baby mrkvu a k nej pridáme na drobno nasekaný medvedí cesnak, popražíme. Neskôr pridáme tvaroh a ochutíme soľou a korením.
Filet si osolíme a okoreníme, opečieme na masle ghee, neopekáme príliš dlho losos potom môže pôsobiť veľmi sucho.
Servírujeme, recept, veľmi chutný, zdravý a neskutočne rýchly. Pokiaľ nemáme medvedí cesnak ale pesto, pridávame ho až na koniec do zmesi mrkvy a tvarohu zamiešame a podávame.
Netradičná alternatíva lososa, ktorá Vám bude chutiť.
V prípade, že ste vegetariáni, môže predstavovať táto netradičná príloha aj hlavné jedlo.

Milí priatelia dostal som od Vás tip, že viacerí naši sledovatelia by uvítali recept z rýb. Nie tradičný, ale nejaký špeciálny

Takže som sa rozhodol, nakoľko ryby patria na našom uzemí neoddeliteľne k sviatkom, dať každú nedeľu jeden rybací netradičný recept.
Na prvý recept som si vybral pre mnohých netradičnú rybu Amur. Táto ryba, bola privezená a nasadená v 70 rokoch minulého storočia za účelom čistenia rybníkov od vegetácie. Amur je v tomto prípade veľký špecialista a vegetarián, živočíšnou potravou sa živí len v prípade nedostatku potravy, čo je dosť časté nakoľko vie spotrebovať veľké množstvo potravy.
Amur ala Joe
Potrebujeme :
– pár ks. podkovičiek z Amura
– zelenina – brokolica, červená paprika, fazuľové struky, kukurica, mrkva
– fazuľa ( ja som použil z konzervy)
– červená paprika, chilli korenie, morská soľ
– maslo ghee
Príprava:
Zeleninu nakrájame na malé kúsky, popražíme na masle ghee. Po pár minútach pridáme fazuľu. Podkovičky osolíme, pridáme červenú papriku a opražíme na druhej panvičke z oboch strán. Ryba je jemná, takže to budeme mať do 5 minút hotové.
Zeleninu ochutíme podľa chuti soľ, chilli. Môžeme servírovať.

Dnes končíme zaujímavými informáciami o látke karnozín.

Karnozín sa vytvára prirodzene v našom organizme, najviac v mozgu a vo svaloch. Vekom sa tvorba karnozínu znižuje. Doplnenie hladiny karnozínu prináša viaceré zdravotné výhody. Karnozín TokoMax kapsuly, vyrobené biofermentáciou, sú doplňujúcim zdrojom v najčistejšej prírodnej forme.
Karnozín a detoxifikácia
Karnozín viaže a vylučuje ióny ťažkých kovov, hliníka, nadbytky medi a zinku, ktoré pôsobia neurotoxicky.
Karnozín a vitamín E úplného spektra
Vitamín E obsiahnutý v KARNOZÍNE TokoMax je prírodnou zmesou tokoferolov a tokotrienolov (nenasýtené formy vitamínu E). Tokotrienoly sú jednou z najsilnejších zbraní v boji proti stareckej demencií, Alzheimerovmu syndrómu a iným ochoreniam mozgu. Tokotrienoly poskytujú až 60 – krát účinnejšiu ochranu pred voľnými radikálmi v porovnaní s tokoferolmi.